Citaten over bomen

Verstandige bomen

“Het is zoals de wind. Als je die bij momenten hoort razen, dan vrees je het ergste voor de bomen die hij op zijn weg tegenkomt. Kruinen die kunnen buigen, dwingen respect af. Buitenstaanders zijn het die beweren dat die bomen niet vechten met de wind. Vanuit hun overtuiging dat buigen verliezen is, verraden ze dat ze nog nooit overmacht hebben ervaren. Bomen kennen de wind. Ze zoeken er een vorm van verstandhouding mee. Ze luisteren graag naar zijn gefluister in hun bladeren, maar als hij woest is, kennen ze hun plaats. Kracht en onmacht zijn twee uitersten, die hoe ver ze ook van elkaar verwijderd zijn, nooit los van elkaar bestaan. Alleen wie onmacht kent, weet wat kracht betekent.”  (Erik Galle in Tertio, 20 maart 2013)

“Een boom planten is een blijk van vertrouwen in de aarde, een daad van hoop op de toekomst.  Een handeling van naastenliefde voor de toekomstige generaties die van zijn vruchten zullen genieten wanneer wij er niet meer zijn.” (Louis Mercier 1740-1814)

 

“De jaarringen van een boom beschrijven zijn groeikracht  en grootsheid. Minstens evenveel doen de levensjaren van een mens.” (Kris Gelaude)